Als je graag goed wilt slapen en je slaap wil optimaliseren dan is het tijd om je te verdiepen in 'wekprikkels'. Wekprikkels zijn signalen die je hersenen ontvangen die je slaap kunnen onderbreken. Deze prikkels kunnen variëren van geluiden tot fysieke sensaties. Hoewel je ze niet altijd bewust opmerkt, kunnen ze je diepe slaap verstoren en ervoor zorgen dat je je minder uitgerust voelt wanneer je wakker wordt.
Is 's nachts wakker worden erg?
Het is heel normaal om een paar keer per nacht wakker te worden. Soms weet je het nog, soms ook niet. In een gemiddelde nacht doorlopen we 4 tot 5 slaap cyclussen, iedere slaapcyclus duurt zo'n 90 tot 120 minuten. We slapen tijdens zo’n cyclus soms diep, soms licht en soms droom je. Tijdens lichte slaap is even wakker worden prima. Maar een ’wekprikkel’ kan je diepe slaap verstoren. En dat heeft wel gevolgen voor je gezondheid (als het vaak voorkomt).
Laten we eens 5 van die prikkels bekijken.
1. Een slecht matras
Een slecht matras kan een belangrijke wekprikkel zijn. Als je veel draait en woelt tijdens je slaap kan dit een teken zijn dat je matras niet voldoende ondersteuning biedt. Dit constant verplaatsen kan ervoor zorgen dat je niet voldoende in de diepere stadia van de slaap komt. In de regel heb je voor buikslapen een harder matras nodig (zodat je rug niet nog meer inzakt) en bij zij- en rugslapen meestal een medium zacht of medium hard matras, afhankelijk van je lichaamsbouw.
2. Snurken
Snurken kan je uit je diepe slaap halen, zelfs als je het zelf niet merkt. Dit kan komen door het gevoel van snurken zelf, het geluid dat je maakt of door één van de gevolgen van snurken (bijvoorbeeld omdat je minder zuurstof krijgt). Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug en vermijd o.a. alcohol voor het slapen gaan. Overweeg ook een bezoek aan een specialist als snurken een groot probleem blijft.
3. Temperatuur
De temperatuur in je slaapkamer kan een grote invloed hebben op je slaapkwaliteit. Te warm of te koud slapen kan je uit je (diepe) slaap halen en ervoor zorgen dat je moeilijker weer in slaap valt. Idealiter hou je de slaapkamer koel, rond de 18 graden Celsius, en gebruik je ademende materialen voor je beddengoed.
4. Te veel licht
Licht is een krachtige wekprikkel die ook nog eens je biologische klok beïnvloedt. Zorg voor de juiste gordijnen om straatverlichting buiten te houden. Ook al die kleine lampjes van bijvoorbeeld een computer of wekker kunnen je slaap verstoren.
Test: is jouw slaapkamer donker genoeg? Strek je arm uit en kijk naar je hand. Zie je 5 vingers? Dan is je kamer te licht voor een optimale nachtrust. Een oogmasker kan helpen als je de slaapomgeving niet donker genoeg krijgt.
5. Je kussen past niet goed
Een kussen dat niet goed ondersteunt kan nek- en rugklachten veroorzaken en je slaap verstoren. Net als bij een slecht matras blijf je meer dan gewenst draaien en woelen. Je brein krijgt steeds het signaal ‘dat je nog niet goed ligt’ en je verandert weer van houding. Een kussen op maat zorgt ervoor dat je rug en nek goed kunnen ontspannen en dat je minder draait.