top of page

De 5 redenen waarom je steeds wakker ligt

Je ligt in bed, super moe maar de slaap komt maar niet. Frustrerend! Hier vind je 5 oorzaken. En natuurlijk wat handige tips om sneller in slaap te vallen.


1. Je cortisol is te hoog

Dit kan vele redenen hebben. De meest voorkomende is te veel stress gedurende de dag. We zijn gemaakt om stress te verdragen. Maar dit geldt helaas niet voor de chronische stress waar de meeste mensen mee te maken hebben.


Wat kan je proberen (behalve je stress verminderen)? Eet het grootste deel van je dagelijkse gezonde koolhydraten tijdens het avondeten. Het is namelijk bekend dat koolhydraten cortisol verlagen. Een paar minuten ademhalingsoefeningen doen is ook erg effectief.





2. Je hebt geen avondritueel

Ouders verwachten van hun kinderen ook niet dat ze direct gaan slapen. Waarom zou dit bij ons dan wel moeten lukken? Kinderen hebben behoefte aan een verhaal voor het slapengaan of ze willen eerst hun knuffels rangschikken. Wij volwassenen zijn niet anders. Je kunt niet van je hersenen verwachten dat ze binnen een paar minuten van een actieve toestand naar diepe rust gaan. Creëer een avondroutine met een paar stappen. Doe wat rek- en strekoefeningen, neem een ​​warme douche of luister naar ASMR.



3. Je bent niet moe

Voor een goede nachtrust is het van belang dat je lichaam moe is. De hele dag achter je bureau werken kan emotioneel uitputtend zijn. Maar we hebben het over vermoeidheid die je kunt bereiken door middel van lichaamsbeweging.


Zorg ervoor dat je elke dag even beweegt. Het hoeft niet elke dag de sportschool te zijn. Een goede wandeling, fietsen of wat yoga helpt al mee.



4. Je verstoort je melatonine aanmaak

Melatonine is een slaaphormoon dat – je raadt het al – slaperig maakt. Kunstlicht (voornamelijk blauw licht van televisie, mobiele telefoons en computerschermen) kan de melatonineproductie verstoren. Blauw licht zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het nog dag is.


Vermijd blauwe schermen ten minste een uur voor het slapengaan. En begin met het dimmen van de lichten in huis als het buiten donker wordt.



5. Het belang van temperatuur

Gedimd licht en het aanpassen van temperatuur zijn de twee grote aandachtspunten als het om beter slapen gaat. Voor temperatuur is het recept: een koude slaapkamer en een warme douche. Probeer een uur voor het slapengaan een warme douche of bad te nemen. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de handen en voeten gestimuleerd, waardoor de lichaamswarmte sneller kan ontsnappen. Je zult eindigen met een lagere lichaamstemperatuur. Dit helpt enorm bij het in slaap vallen.



BONUS

Wat ook helpt voor een goede nachtrust is een perfect passend kussen. Lig je te hoog of te laag dan blijf je heel de nacht onrustig. Met een kussen met de juiste hoogte kunnen je nek, rug en hoofd helemaal tot rust komen. Be Koala maakt een kussen op maat op basis van jouw lichaamsafmetingen, slaaphoudingen en matras gegevens.



bottom of page