top of page

4 slaaptips uit andere culturen: wat kunnen we leren?

  1. Japan

In Japan is er een term genaamd "inemuri", wat betekent dat je in openbare ruimtes, zoals een trein of gewoon casual tijdens een belangrijke vergadering, in slaap valt. Het wordt niet als onbeleefd beschouwd, maar juist als een bewijs dat je hard werkt. Dit laat zien hoe belangrijk het voor Japanners is om even te rusten en weer op te laden, zodat ze optimaal kunnen presteren. 


Wat kunnen wij hiervan leren? Dat dutjes geweldig zijn! Ze bieden ons de kans om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en ons geestelijk en lichamelijk op te laden. Uit onderzoek blijkt dat een powernap van 10 tot 20 minuten de productiviteit met wel 30% kan verhogen, wat het een waardevolle toevoeging aan onze dagelijkse routine maakt. Misschien niet proberen tijdens die vergadering met je baas, maar stel dat: je hebt nu een goed argument.


  1. Zuid-Korea

In Zuid-Korea wordt "whining" gezien als een manier om stress te verlichten. Het idee is om luid te zuchten en te klagen terwijl je je hoofd tegen een kussen slaat om emoties te uiten en spanning los te laten. Deze aanpak helpt niet alleen bij het verlichten van stress, maar kan ook een gevoel van opluchting bieden na een drukke dag. Het benadrukt het belang van emotionele expressie en de zoektocht naar manieren om geestelijke en emotionele belasting te verminderen voordat je naar bed gaat.


Wat kunnen wij hiervan leren? Deze traditie laat zien hoe belangrijk het is om emotionele stress te erkennen en een uitlaatklep te vinden. Het uiten van emoties, of het nu door praten, schrijven of een fysieke uiting is, kan je cortisolniveau verlagen, wat ons helpt om meer ontspannen te zijn en beter te slapen. Je kan dus de dag van je af praten (of slaan), met iemand of alleen, het werkt allemaal. 


  1. Finland

In Finland slapen baby's buiten in een doos met een matras om hun immuunsysteem te versterken. Dit wordt "baby in een doos" genoemd en is een eeuwenoude traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gevolgd. Deze unieke aanpak helpt niet alleen de gezondheid van de baby te bevorderen, maar ook om hen te laten wennen aan de frisse lucht, kou en een natuurlijke omgeving. 


Wat kunnen wij hiervan leren? Natuur en frisse lucht kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de immuniteit van kinderen (en volwassenen!). Je kind overal buiten laten slapen is misschien wat vreemd in Nederland, maar slapen met het raam volledig open (ook als het koud is) en heel regelmatig buiten spelen (weer of geen weer) werkt natuurlijk ook voor gezonde longen, een goed dag en nacht ritme en een goed werkend immuunsysteem!





  1. Noorwegen

In Noorwegen hebben sommige hotels een "bedtijdverhaal"-service om sneller in slaap te vallen. Dit unieke aanbod zorgt ervoor dat gasten kunnen ontspannen en hun gedachten kunnen verzetten voordat ze gaan slapen, wat kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Door het luisteren naar een verhaal, vaak voorgelezen door een ervaren verteller of via een opname, kunnen gasten zich gemakkelijker losmaken van de stress van de dag en in een rustgevende gemoedstoestand komen. 


Wat kan je hier van leren? Zelf als je niemand kan vinden die een verhaaltje aan je wilt voorlezen🥹?  Je kan natuurlijk zelf een (niet te zwaar/spannend) boek lezen of luisteren. Of je kan fantaseren. Je kunt je in bed inbeelden dat je op een rustgevende, mooie plek bent en daar een beetje rondkijkt. Fantasieën helpen namelijk om de activiteiten in de hersenen te verminderen. Je valt dus sneller in slaap!




Be Koala maakt hoofdkussens op maat op basis van je lichaamsafmetingen, matras en slaaphouding. Je ligt met een kussen op maat precies goed waardoor je dieper slaapt en klachten kan voorkomen! We zijn geobsedeerd door goede slaap en delen graag onze tips!



bottom of page